از رنگ خوراکی برای ایجاد ظاهری خاص در غذاها و نوشیدنیها استفاده میشود. بسیاری از چیزهایی که میخوریم اگر رنگی نبود، جذاب به نظر نمیرسید. رنگ خوراکی را به عنوان لوازم آرایشی برای غذای خود در نظر بگیرید. بدون رنگ، هات داگ خاکستری میشود، آیا شما هات داگ خاکستری میل میکنید؟
رنگ خوراکی چه فایدهای دارد؟
استفاده از رنگهای مصنوعی خوراکی، در زندگی روزمره ما رایج است و حتی در غذاها و نوشیدنیهایی وجود دارد که انتظارش را نداریم. از آنها برای روشنتر و یکنواختتر کردن رنگ نارنجی مواد غذایی پرتقالی، ایجاد رنگ قهوهای در کولا و همچنین روشنتر کردن رنگ سفید مارشمالو هم استفاده میشود.
البته، به کاربردهای دیگری مانند: تزئین کیک، رنگ آب نبات و غذاها و نوشیدنیهای رنگارنگ بیشماری که ما به دیدن آنها عادت کردهایم هم میتوان اشاره کرد. وجود خوراکیهای رنگارنگی که ما در روز با آنها سروکار داریم، به دلیل وجود رنگهای خوراکی هستند.
- رنگ های مصنوعی حاوی مواد شیمیایی مختلفی هستند و معمولا از فرآوردههای نفتی به دست می آیند. آنها در اشکال مختلف، از جمله: مایع، پودر، ژل و خمیر در دسترس هستند.
انواع رنگهای طبیعی خوراکی
برای اجتناب از غذای فرآوری شده، برخیها از رنگهای طبیعی غذایی، در صورت امکان استفاده میکنند. قرن هاست که از رنگهای طبیعی برای رنگ آمیزی مواد غذایی استفاده میشود. برخی از رایجترین آنها کاروتنوئیدها، کلروفیل، آنتوسیانین، زردچوبه و زعفران هستند.
- کاروتنوئیدها دارای رنگ قرمز تیره، زرد یا نارنجی هستند. احتمالاً رایجترین کاروتنوئید بتا کاروتن است، که مسئول رنگ نارنجی روشن سیب زمینی شیرین و کدو تنبل است. از آنجایی که بتاکاروتن محلول در چربی است، انتخابی عالی برای رنگ آمیزی لبنیات است که معمولاً دارای محتوای چربی بالایی هستند. بنابراین بتاکاروتن اغلب به مارگارین و پنیر اضافه میشود. و بله، اگر غذاهای حاوی بتاکاروتن زیاد بخورید، ممکن است پوست شما نارنجی شود!
- کلروفیل یکی دیگر از رنگدانههای طبیعی است که در تمام گیاهان سبز یافت میشود. این مولکول، نور خورشید را جذب کرده و از انرژی خود برای سنتز کربوهیدرات، دی اکسید کربن و آب استفاده میکند. این فرآیند به عنوان فتوسنتز شناخته میشود و اساس زندگی بر روی زمین است. غذاها، آب نبات و بستنی با طعم نعناع یا لیموترش، گاهی اوقات با استفاده از کلروفیل رنگ میشوند.
- بهترین منبع طبیعی برای رنگهای بنفش تیره و آبی، آنتوسیانین است. انگور، زغال اخته و کرن بری رنگ غنی خود را مدیون این ترکیب ارگانیک هستند. برخلاف بتاکاروتن، آنتوسیانین ها، ترکیبات مشابه را به جای یک ترکیب شیمیایی واحد تشکیل میدهند. در آب محلول هستند، بنابراین میتوان از آنها برای رنگ آمیزی محصولات مبتنی بر آب استفاده کرد. نوشابههای رنگی روشن و ژله اغلب با آنتوسیانین رنگ میشوند. بیش از 500 آنتوسیانین مختلف از گیاهان استخراج شده است.
- یکی دیگر از افزودنیهای غذایی طبیعی که احتمالاً مصرف کردهاید زردچوبه است که به خردل اضافه میشود تا رنگ زرد بهتری ایجاد کند. زردچوبه از ساقه زیرزمینی گیاهی که در هند می روید به دست می آید و معمولاً به عنوان ادویه در غذاهای هندی و آسیایی استفاده می شود.
تاریخچهی رنگهای خوراکی
در زمانهای قدیم از مواد طبیعی مانند عصاره گیاهان و پوست سبزیجات و میوهها برای افزودن رنگ غنی به غذاها استفاده میشد. زعفران، هویج، انار، انگور، توت، چغندر، جعفری، اسفناج، نیل، آلکانت (ریشه گل گاوزبان)، ساندور قرمز (چوب پودر شده)، گل همیشه بهار و زردچوبه همگی به عنوان رنگهای خوراکی استفاده میشدند.
برخی از اجداد ما نیز از مواد طبیعی، مواد معدنی و سنگ معدنی مانند: لاجورد (کربنات مس)، ورق طلا و ورق نقره استفاده میکردند که برخی از آنها کاملاً سمی بودند.
چرا از رنگهای خوراکی استفاده میکنیم؟
چرا از رنگهای مصنوعی خوراکی استفاده میکنیم؟ آیا رنگهای طبیعی برای تولیدات مواد غذایی ما کافی نیستند؟
- یک دلیل بزرگ برای استفاده از رنگهای خوراکی مصنوعی کمتر بودن هزینه است. رنگهای مصنوعی را میتوان با کسری از هزینه جمع آوری و پردازش مواد مورد استفاده برای ساخت رنگهای طبیعی به صورت انبوه تولید کرد.
- دلیل دیگر ماندگاری است. رنگهای مصنوعی ممکن است ماندگاری بیشتری نسبت به رنگهای طبیعی همرنگ داشته باشند. همچنین، اگرچه طبیعت، رنگهای چشمگیری تولید میکند، اما رنگهایی که برای استفاده به عنوان رنگ خوراکی مناسب هستند محدود هستند. و محدودیتی برای تنوع رنگ هایی که می توان به طور مصنوعی در آزمایشگاه تولید کرد وجود ندارد.
- غذاهای بیرنگ به طور کلی از نظر کیفیت، پایین در نظر گرفته میشوند و بنابراین رنگهای خوراکی بسیار کارآمد هستند.
- رنگها همچنین میتوانند از ویتامینها و طعمهایی که ممکن است تحت تأثیر نور خورشید در طول نگهداری قرار بگیرند، محافظت کنند.
- با استفاده از رنگهای خوراکی، میتوانیم رنگ طبیعی مواد خوراکی را تقویت کنیم و رنگهای تزئینی را به سایر غذاها بیفزاییم.
- رنگ خوراکی میتواند بر طعمی که از یک مادهی خوراکی برداشت میشود هم تأثیر بگذارد.
در حال حاضر از چه رنگهای خوراکی در صنایع غذایی استفاده میشود؟
9 رنگ مصنوعی وجود دارد که در حال حاضر توسط FDA برای استفاده در مواد غذایی تایید شده است:
- برلیانت بلو
- نیلی
- مرکبات قرمز
- گرین 3
- نارنجی بی
- رد 3
- یلو 40
- یلو 5
- یلو 6
یک رنگ خوراکی خوب چه ویژگیهایی دارد؟
- رنگ خوراکی خوب، وقتی به آب اضافه میشود باید حل شود. اگر رنگ در آب محلول نباشد، به طور یکنواخت مخلوط نمیشود. هنگامی که یکی از املاح معمولی مانند نمک یا شکر به آب اضافه میشود، تازه شروع به حل شدن میکند.
- یکی دیگر از خواص مهم رنگ خوراکی این است که وقتی در آب حل میشود، رنگ آن باقی میماند. دلیل اینکه این اتفاق میافتد این است که مولکولهای رنگ خوراکی برخی از طول موجهای نور را جذب میکنند و اجازه میدهند بقیه از آن عبور کنند و در نتیجه رنگی که ما میبینیم ایجاد میشود.
آیا رنگهای مصنوعی خوراکی باعث آلرژی میشوند؟
برخی از رنگهای مصنوعی خوراکی، میتوانند واکنشهای آلرژیک ایجاد کنند. در مطالعات متعدد نشان داده شده است که yellow 5 که به عنوان “تارترازین” شناخته میشود – باعث کهیر و علائم آسم میشود. جالب اینجاست که به نظر میرسد افرادی که به آسپرین حساسیت دارند، به yellow 5 نیز حساسیت بیشتری دارند.
در مطالعهای که بر روی افراد مبتلا به کهیر یا تورم مزمن انجام شد، 52٪ واکنش آلرژیک به رنگهای خوراکی مصنوعی داشتند.
بیشتر واکنشهای آلرژیک زندگی ما را تهدید نمیکنند. با این حال، اگر علائم آلرژی دارید، ممکن است حذف رنگهای مصنوعی غذایی از رژیم غذایی مفید باشد.
رنگهای Red 40، Yellow 5 و Yellow 6 از رایجترین رنگهایی هستند که مصرف میشوند و سه رنگی هستند که بیشترین احتمال ایجاد واکنش آلرژیک را دارند.
آیا استفاده از رنگهای خوراکی اشتباه است؟
نگران کنندهترین ادعا در مورد رنگهای خوراکی مصنوعی این است که آنها باعث سرطان میشوند.
با این حال، شواهد برای حمایت از این ادعا ضعیف است. بر اساس تحقیقاتی که در حال حاضر موجود است، بعید است که مصرف رنگهای غذایی باعث سرطان شود.
برخی از رنگهای غذایی باعث ایجاد واکنشهای آلرژیک در برخی افراد میشوند، اما اگر هیچ علامتی از آلرژی ندارید، دلیلی برای حذف آنها از رژیم غذایی وجود ندارد.
ادعایی که در مورد رنگهای غذایی که قویترین علم را برای اثبات آن دارد، ارتباط رنگهای غذایی با بیش فعالی در کودکان است.
چندین مطالعه نشان دادهاند که رنگهای غذایی، بیشفعالی را در کودکان با و بدون ADHD افزایش میدهند، اگرچه به نظر میرسد برخی از کودکان حساستر از دیگران هستند.
اگر کودک شما رفتار بیش فعال یا پرخاشگرانه دارد، حذف رنگهای خوراکی مصنوعی از رژیم غذایی او ممکن است مفید باشد.
دلیل استفاده از رنگها در غذاها، جذابتر جلوه دادن غذا است. مطلقا هیچ مزیت تغذیهای در رنگهای خوراکی وجود ندارد.
با این وجود، شواهد کافی برای تأیید اینکه همه باید از رنگهای خوراکی مصنوعی اجتناب کنند، وجود ندارد.
حذف غذاهای فرآوری شده از رژیم غذایی و تمرکز بر غذاهای کامل و سالم، سلامت کلی شما را بهبود میبخشد و مصرف رنگهای غذایی مصنوعی را به شدت کاهش میدهد.
با رنگهای خوراکی با کیفیت، محصولاتتون رو رنگ آمیزی کنید!
امروزه، رنگهای خوراکی از نیازهای مهم صنایع مختلف غذایی است. شما باید بدانید که استفاده از رنگهای خوراکی خوب میتواند مشتریان بیشتری را برای محصولات شما به ارمغان بیاورد. شرکت تجارت فود انواع مختلف رنگهای خوراکی بسیار با کیفیت و استاندارد را برای شما صاحبان صنایع مختلف غذایی فراهم آورده است.
شما میتوانید با مراجعه به فروشگاه تجارت فود انواع مختلف این رنگهای مصنوعی خوراکی را مشاهده فرمایید و پس از انتخاب محصول مورد نظر خود با شمارههای مجموعه برای ثبت سفارش تماس حاصل فرمایید.