گلیسیرین، که به عنوان گلیسرول نیز شناخته میشود، یک مایع شفافی است که معمولاً از روغن سویا، نارگیل یا پالم تهیه میشود.
گلیسیرین، بی بو بوده و دارای طعمی ملایم و شیرین است. گلیسیرین، در صنعت آرایشی محبوب است اما چندین کاربرد دیگر نیز دارد. همچنین میتوان از فواید گلیسیرین، به سلامت پوست تا هیدراتاسیون بهتر و تقویت رودهها اشاره کرد.
برای دانستن بیشتر در ارتباط با گلیسیرین، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
گلیسیرین چیست؟
گلیسیرین یک الکل قند است که از محصولات حیوانی، گیاهان یا نفت حاصل میشود.
گلیسیرین گیاهی، نوعی گلیسیرین است که از روغنهای گیاهی ساخته شده است. گفته می شود که بیش از دو قرن پیش با گرم کردن مخلوطی از روغن زیتون و مونوکسید سرب به طور تصادفی کشف شده است.
اما این پدیده تنها در اواخر دهه 1800 هنگامی که برای اولین بار برای ساخت دینامیت استفاده شد، از نظر اقتصادی و صنعتی قابل توجه بود.
گلیسیرین گیاهی، با گرم کردن چربیهای گیاهی غنی از تری گلیسیرید، مانند روغنهای پالم، سویا و نارگیل، تحت فشار یا همراه با مواد قلیایی قوی مانند چاودار ساخته میشود.
این امر باعث میشود گلیسیرین از اسیدهای چرب جدا شده و با آب مخلوط شود و یک شربت مایع بدون بو و شیرین و تشکیل دهد.
موارد مصرف گلیسیرین
گلیسیرین، به طور گسترده در صنایع مواد غذایی، لوازم آرایشی و دارویی مورد استفاده قرار میگیرد.
به عنوان مثال، اغلب به مواد غذایی اضافه میشود تا به مواد اولیه مانند: روغن و آب کمک کند تا محصول نهایی را مخلوط ، شیرین یا آبدار کند.
همچنین میتوان از آن برای جلوگیری از تشکیل کریستالهای یخ درغذاهای یخ زده مانند خامه یخ زده، بستنی و سایر دسرها استفاده کرد.
گلیسیرین یک ماده مشترک در داروهایی از جمله داروهای قلبی، شیاف، داروهای سرفه و بیهوشی است.
علاوه بر این، گلیسیرین گیاهی در خمیردندان پیدا میشود، زیرا به خشک شدن یا سخت شدن خمیردندان در تیوپ خمیر دندان کمک میکند.
همچنین به صابون، شمع، لوسیون، دئودورانت و مواد آرایشی هم اضافه میشود.
مزایای گلیسیرین
- مرطوب کنندهی پوست
گلیسیرین، به دلیل قدرت مرطوب کنندگی، یک روش درمانی محبوب برای مراقبت از پوست به شمار میرود.
تحقیقات نشان میدهد که استفاده از گلیسیرین بر روی پوست شما به تدریج باعث بهبودی و آرامش آن میشود. در حقیقت، استفاده از کرمهای حاوی گلیسیرین هیدراتاسیون پوست را افزایش میدهد.
در یک مطالعه نشان داده شد که، کرم ساخته شده از گلیسیرین نسبت به مواد ساخته شده از روغن سیلیکون یا اسید هیالورونیک در پوست، آبرسانی را افزایش میدهد.
در یک مطالعه دیگر هم نشان داده شد که، اضافه کردن گلیسیرین به حمام آب گرم در بهبود سطح رطوبت پوست و محافظت از آن در برابر سوزش پوست نسبت به یک حمام آب گرم بدون گلیسیرین مؤثر است.
- بهبود دهندهی سلامت پوست
گلیسیرین، با کمک به تسکین سوزش پوست، محافظت در برابر عفونت و بهبود زخم، به سلامت پوست منجر میشود.
مطالعات نشان میدهد که استفاده از محصولات حاوی گلیسیرین، از پوست شما در برابر محرکها و میکروبها محافظت میکند، و همچنین پوست ملتهب یا زخمی را تسکین میدهد.
علاوه بر این، گلیسیرین به عنوان محافظی در برابر سرما، باد و عوامل خارجی محسوب میشود. و همچنین برای تسکین خارش و اگزما هم مورد استفاده قرار میگیرد.
- کاهندهی یبوست
گلیسیرین، کاهندهی یبوست است. زیرا میتواند آب را به روده شما منتقل کند. گلیسیرین، اثر ملین دارد، و به هضم مواد غذایی در روده شما کمک میکند. به همین دلیل از گلیسیرین اغلب به عنوان شیاف استفاده میشود.
کاربرد گلیسیرین در صنایع غذایی
در مواد غذایی و نوشیدنیها، گلیسرول به عنوان یک هیومکتانت(جاذب آب)، حلال و شیرین کننده عمل میکند و به حفظ کیفیت غذاها کمک میکند. همچنین از آن به عنوان فیلر در موادغذایی کم چرب تجاری (به عنوان مثال ، کوکی ها) و به عنوان یک ماده قوام دهنده در لیکورها استفاده میشود.
از گلیسرول و آب به عنوان جایگزین قند استفاده میشود، که تقریباً 27 کیلو کالری در هر قاشق چایخوری (شکر 20) دارد و 60 ٪ به اندازه ساکارز شیرین است. از گلیسیرین برای جلوگیری از یخ زدگی بیش از حد محصولات یخ زده استفاده میشود.
گلیسرول توسط آکادمی تغذیه و رژیم غذایی ایالات متحده به عنوان کربوهیدرات طبقه بندی میشود. سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) گفته است که کربوهیدراتها شامل کلیه مواد مغذی کالری دار به استثنای پروتئین و چربی هستند.
گلیسرول دارای کالری شبیه به شکر است، اما شاخص گلیسمی پایین تری داشته و مسیر متابولیک مختلفی را در بدن طی میکند. بنابراین برخی از افراد در رژیم غذایی خود، گلیسرول را به عنوان شیرین کننده سازگار با رژیمهای کم کربوهیدرات میپذیرند.
کاربرد گلیسیرین در پزشکی، داروها و مراقبتهای شخصی
گلیسیرین خاصیت ضد میکروبی و ضد ویروسی داشته و یک درمان تأیید شده در FDA برای تسکین زخمها است. صلیب سرخ گزارش داده است که محلول 85 ٪ گلیسیرین اثرات ضد باکتریایی و ضد ویروسی داشته، و زخمهای تحت درمان با گلیسیرین نشان داده اند که التهاب در آنها پس از تقریبا دو هفته کاهش یافته است.
به همین دلیل از گلیسیرین در محصولات مراقبت از زخم استفاده می شود، از جمله ورقهای هیدروژل مبتنی بر گلیسیرین برای پانسمان سوختگی و سایر مراقبتها از زخم. این ماده برای انواع مراقبت از زخم به جز سوختگی درجه سوم تأیید شده است. (هیچ درمانی موضعی برای سوختگی درجه سوم تأیید نشده است، بنابراین این محدودیت منحصر به گلیسیرین نیست.)
این ماده در ضدحساسیتها، شربت سرفه، اکسیرها، خمیردندان، دهانشویه ها، محصولات مراقبت از پوست، ژل اصلاح، محصولات مراقبت از مو، صابونها و روان کنندههای شخصی مبتنی بر آب یافت می شود.
در فرمهای جامد مانند قرص، از گلیسرول به عنوان ماده نگهدارنده استفاده میشود. برای مصرف انسان، گلیسرول توسط FDA ایالات متحده در بین الکلهای قند به عنوان یک ماده مغذی کالری دار طبقه بندی میشود. گلیسرول همچنین در بانک خون برای حفظ گلبولهای قرمز قبل از انجماد استفاده میشود.
گلیسرول جزئی از صابون گلیسیرین است. روغنها و اسانسها نیز برای ایجاد رایحه اضافه میشوند. این نوع صابون برای افراد دارای پوست حساس و تحریک پذیر، مناسب هستند. گلیسیرین، رطوبت را از طریق لایههای پوستی به خود جذب میکند و از خشک شدن بیش از حد پوست جلوگیری میکند.
کاربرد گلیسیرین در مایع سیگار الکترونیکی
گلیسیرین، به همراه پروپیلن گلیکول، یک مؤلفه مشترک مورد استفاده در سیگارهای الکترونیکی است. این گلیسرول با یک اتمیزر گرم میشود (یک سیم پیچ گرمایشی که اغلب از سیم کانتال ساخته شده است) ، تولید ذرات معلق در هوا تولید میکند که نیکوتین را به کاربر تحویل میدهد.
کاربرد گلیسیرین به عنوان ضد یخ
مانند اتیلن گلیکول و پروپیلن گلیکول، گلیسرول یک کاسموتروپ غیر یونی است که پیوندهای هیدروژنی قوی را با مولکولهای آب تشکیل میدهد و با پیوندهای هیدروژن آب رقابت میکند. این تعامل باعث ایجاد یخ میشود. حداقل دمای نقطه انجماد در حدود 36 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد) مربوط به 70 ٪ گلیسرول در آب است.
گلیسرول قبل از اتیلن گلیکول، که دارای نقطه انجماد پایین تری است، به عنوان ضد یخ برای خودرو استفاده میشد. در حالی که حداقل نقطه انجماد مخلوط آب و گلیسرول از مخلوط آب و اتیلن گلیکول بالاتر است. گلیسرول سمی نیست و برای استفاده در خودرو مناسب است.
در آزمایشگاه، گلیسرول یک جزء رایج حلالها برای معرفهای آنزیمی است که در دمای زیر 0 درجه سانتیگراد ذخیره میشود.
گلیسیرین و متابولیسم
گلیسرول پیشرو برای سنتز تریسیل گلیسرولها و فسفولیپیدها در کبد و بافت چربی است. هنگامی که بدن از چربی ذخیره شده به عنوان منبع انرژی استفاده میکند، گلیسرول و اسیدهای چرب در جریان خون آزاد میشوند.
گلیسرول عمدتا در کبد متابولیزه میشود. تزریق گلیسرول میتواند به عنوان یک ماده جهت آزمایش ساده برای بررسی آسیبهای کبدی استفاده شود، زیرا میزان جذب آن توسط کبد یک اندازه گیری دقیق از سلامت کبد در نظر گرفته میشود. متابولیسم گلیسرول در بیماری کبد چرب کاهش مییابد.
عوارض جانبی گلیسیرین
در حالی که گلیسیرین به طور کلی ایمن و غیر سمی است، استفاده از آن به صورت خوراکی، ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشد. این عوارض شامل:
- سردرد خفیف
- حالت تهوع
- سرگیجه
- استفراغ
- عطش
- اسهال
گلیسیرین همچنین به ندرت میتواند باعث واکنش آلرژیک شود. به عنوان مثال، یک منبع مطالعاتی در سال 2016 نشان داد که شخصی که مخلوط آنما حاوی گلیسیرین را دریافت کرده است، حساسیت پوستی در او مشاهده است. واکنش شدید آلرژیک به گلیسیرین میتواند باعث آنافیلاکسی شود.
برخی از افراد ممکن است به دلیل قوامی که گلیسیرین دارد، از آن به عنوان روان کننده در نظر بگیرند. با این حال، گلیسیرین، خطر ابتلا به عفونتهای مخمر را افزایش میدهد. بنابراین توصیه نمی شود که افراد از گلیسیرین به عنوان روان کننده استفاده کنند.
اگر برای خریدن مواد اولیهی با کیفیت و مرغوب که دارای قیمتی مناسب نیز هستند، به دنبال بستری مناسب هستید، مجموعهی تجارت فود، بهترین انتخاب است. شما میتوانید به آسانی و با خیالی راحت، با مراجعه به فروشگاه آنلاین تجارت فود، انواع مواد اولیهی مورد نیاز خود مانند: گلیسیرین، انواع شربتهای گلوکز، مالتوز، ساکارز، انواع شیرین کنندهها و… را به آسانی و با خیالی راحت انتخاب نموده و برای ثبت سفارشات خود با تلفنهای مجموعه تماس حاصل فرمایید.